Why "Blog"? x "How to handle hate comments" #lifebebels

-ft.  Law & Order: Special Victim' Unit S18

Hi wassup hello everyone.

So harini tak featuring lagu because tengah tv sebab baru balik rumah so enjoying life. So this post is maybe about my own honest opinions  and sharing about why I pilih blogging and right now I deactivated all my socmed dengan my whatsApp sekali dan post ini telah di inspirasikan oleh Vivy Yusof (tekan bagi sesiapa yang tak tahu siapa Vivy Yusof and nak tahu hehek) ceh haha yup that's right.

So bermulanya duduk tengah scroll-scroll Twitter I've found this  one Vivy's video, talked about "How to handle hate commets" something like that. So apa yang I dapat tangkap dalam video tu Vivy cakap, video tuh macam pendek je sebab orang crop kat Twitter and ada dalam 3 benda yang kena highlight and one important point of it adalah kadangkala, bukan orang lain yang salah tapi kita sendiri yang buat medium untuk orang lain buat benda tak baik, cakap buruk pasal kita thru semua account socmed yang kita buat, sebab apa? Sebab pertama, kalau tak ada account tuh tak ada tempat lah orang nak comment ke atau tak ada tempat orang nak kutuk-kutuk kita. Second thing, mulut orang kita tak boleh nak kawal. Buat baik ke, buat jahat ke orang akan still bercakap so do ya thing, get me? Finally I jumpa reason why I suka deactivated account masa tengah serabut or tak nak deal dengan anyone, sebabnya kalau nanti post something pasal benda yang kita tak puas hati duduk fikir apa lah orang cakap, jangan haraplah orang nak 27 jam cakap baikkan dekat orang lain, so think. Oh lagi satu, adalah langkah yang terbaik untuk saya deactivated semua account kalau tengah serabut nanti duduk post or maki rasa annoying nak pelempang jugakan. Kalau rasa tak sedih, boleh handle so go on. I betul-betul tak boleh deal dengan perasaan hate so I choose not to. Bukan apa, bukan semua rasa apa yang kita rasa so let it be, everything has a reason.

Why "Blog"? Okay mungkin post ni agak panjang sebab lepas gian nak menaip haha okay first, sebab of course suka bebel, suka menaip, ada saja benda tak puas hatikan haha taklah, sebab biasalah manusia mesti ada pendapat masing-masing dan sangat banyak idea mencurah-curah ceh padahal masa assignment tak pula kepala otak ni mencurah-curah, mencurah ke daun keladi adalah lol. Mungkin, ada orang lain jenis duduk tulis caption panjang-panjang untuk berkongsi. Like my prinsip, orang lain, lain DAN semua orang ada pendapat masing-masing, cara masing-masing. Saya pilih blog bagi tempat berkongsi sebab bagi saya orang yang baca blog, buat blog ni betul-betul nak kongsi PLUS orang yang baca blog-blog ni memang ada rasa nak tahu dalam membaca sebab ya lah, bukan semua orang rajin nak buka blog, baca. Even kadang tekan link pun dua-tiga kali nak buka baca ke tak, right? Kalau macam Instagram pula (no hate just opinion), kadang orang yang tulis caption panjang-panjang orang skip ja sebab actually nak tengok gambar mostly orang tak baca pun kan, sebabnya Instagram main point adalah untuk share gambar tapi the good side about caption panjang-panjang ni like santai-santai ja macam kadang-kadang tak niat pun nak baca tapi terbaca, and it's contain a good centent so boeklah, scroll-scroll ja. Ikut keselesaan masing-masing okay? Spread love not hate.

Oh lagi satu, promote what you love than bashing what you hate. Do more what you love so  memang suka blogging ni and mungkin akan try vlogging lepas ceh who knows haha. For me, medium-medium macam ni untuk berkongsi dan mengasah bakat tak lah tepu paling penting untuk gain my own confident. Tak kisahlah ada readers ke tak, ada viewers tak yang penting I do my thing, what I love and like what I always tulis dalam blog ni, "let you be you, let me be me, be the best version of you". Okay, that's all for now, thanks reading lovelies ♡

Let you be you, let me be me. Be the best version of you ♡ 
Love, A.